Military law, straight answers

The bottom line, up front

Every answer here starts with its bottom line, the way a military memo does, and then shows the rules it rests on. Find your question below by its words or by the Article of the UCMJ it cites.

  • 98 questions answered
  • 56 Articles of the UCMJ cited
  • 337 references linked

Every question, newest first

Page 2 of 4.

  1. Can the soldier under investigation in an AR 15-6 review the investigation report before any adverse action is taken?

    Yes, but not necessarily the whole report, and not in every case through the AR 15-6 referral itself. Before adverse administrative action based on an AR 15-6 investigation, the Army must give the soldier written notice and a copy of the parts of the findings, recommendations, and supporting evidence the action relies on, and at least 10 business days to respond in writing, or 20 for the Army National Guard and Army Reserve. Where the adverse action is governed by another regulation that has its own notice-and-response procedure, that procedure applies instead, and where another regulation has stricter safeguards, the stricter ones control. Commissioned officers have an additional right to respond to adverse findings even when no adverse action is proposed.

    1 Article of the UCMJ 5 paragraphs 2 references 4 min read

  2. Does an AR 15-6 investigation automatically lead to UCMJ charges, or can command close it without further action?

    No, it does not lead to charges automatically, and yes, it can end with no action. An AR 15-6 investigation is the Army's administrative fact-finding tool; the approval authority reviews the findings and recommendations and "is neither bound nor limited by" them. The outcome can be no action, an administrative measure, nonjudicial punishment, or a referral for criminal disposition. One limit is new: if the facts suggest a covered offense, such as sexual assault or domestic violence, committed after December 27, 2023, a special trial counsel, not the commander, has exclusive authority over whether that offense is referred to a special or general court-martial.

    3 Articles of the UCMJ 6 paragraphs 3 references 4 min read

  3. Can a civilian aviation record or FAA violation be used against a military pilot at a Flight Evaluation Board?

    Yes, if it is relevant. In the Army, a flight evaluation board is an administrative board run under AR 15-6, which is "not bound by the rules of evidence for courts-martial," and "anything that a reasonable person would consider relevant and material to an issue may be accepted as evidence." The real limits are relevance and the board's balancing of probative value against unfair prejudice or confusion, and the record still has to bear on one of the reasons the regulation gives for an FEB. The defense's work is to test what the civilian record actually shows and how it connects to military aviation fitness. This page uses Army rules.

    5 paragraphs 1 reference 4 min read

  4. What evidence does the government need to convene a Flight Evaluation Board, and can the pilot challenge it before the board sits?

    In the Army, the regulation does not set an evidentiary threshold for convening the board; it lists the circumstances in which a board "should" or "will" be convened, and the evidence is tested at the hearing on a preponderance standard. AR 600-105 and the AR 15-6 board procedures cited below provide no motion to stop a board from sitting. What a pilot can do before the board is narrower but real: receive and review the case file, raise challenges for lack of impartiality with the appointing authority, ask for witnesses and evidence through the recorder, and bring other qualification problems with a board member to the appointing authority. This page uses Army rules; the other services set their own.

    6 paragraphs 1 reference 4 min read

  5. Can a pilot lose their wings at a Flight Evaluation Board even if no criminal charges have been filed?

    Yes. A flight evaluation board is administrative, and the reasons for convening one include a lack of proficiency, a flagrant violation of flying regulations, unsatisfactory duty performance, and undesirable habits or traits of character, none of which requires a criminal charge. In the Army, the board decides on a preponderance of the evidence and can recommend termination of aviation service and of aeronautical ratings, which ends the right to wear the Army Aviation Badge. The board only recommends; the decision belongs to the approving authority. This page uses the Army's rules; the other services run their own aviator boards under their own regulations.

    6 paragraphs 1 reference 4 min read

  6. If an officer resigns in lieu of court-martial, what discharge characterization do they typically receive?

    In the Army, the regulation does not leave it to what is typical: an officer whose resignation for the good of the service in lieu of general court-martial is approved "receives characterization of service of under other than honorable conditions." The larger consequence is for VA benefits. By statute, an officer's resignation for the good of the service is a bar to VA benefits for that period of service, subject to an insanity exception, and the Army regulation states the bar applies "regardless of the character of service received." This page uses Army rules; other services set the characterization in their own regulations.

    5 paragraphs 3 references 4 min read

  7. Does a court-martial conviction automatically terminate an officer's retirement eligibility regardless of years served?

    No. A conviction by itself does not end an officer's retirement eligibility; what ends a career short of retirement is a sentence of dismissal, once approved and executed, or an administrative separation that follows the conviction. Years served do not protect against either. Two other points matter for senior officers: the grade in which an officer retires is a separate administrative determination that misconduct can lower, and retirement does not end UCMJ jurisdiction over retired regular officers who are entitled to pay.

    4 Articles of the UCMJ 6 paragraphs 5 references 4 min read

  8. What is a Board of Inquiry and how does it differ procedurally from a show cause board?

    A board of inquiry is the statutory hearing at which an officer who has been required to "show cause for retention on active duty" gets "a fair and impartial hearing" on whether to stay. "Show cause" is not a second, less formal board under the statute: it names the requirement placed on the officer, and the board of inquiry is where the officer meets it. In the Army, the steps before the board, including the notice to show cause and the officer's options to resign or retire in lieu of elimination, run through a general officer show cause authority. After the board, a retention recommendation closes the case except in a narrow Secretary-level exception added in December 2024.

    5 paragraphs 3 references 5 min read

  9. Can a commissioned officer be reduced in rank below O-1 by a court-martial sentence?

    No. A court-martial cannot sentence a commissioned officer to a reduction in grade at all; the Manual authorizes reduction in pay grade only for enlisted members. The separation punishment for an officer is dismissal. The one statutory route from officer to enlisted grade is narrow: in time of war or national emergency, the Secretary concerned may commute a sentence of dismissal to reduction to an enlisted grade. Separately, an officer who retires can be retired in a lower grade through an administrative determination of satisfactory service, which is not a court-martial sentence.

    2 Articles of the UCMJ 3 paragraphs 3 references 4 min read

  10. Does a court-martial acquittal automatically restore a security clearance that was suspended during proceedings?

    No. An acquittal decides the criminal charge under the beyond-a-reasonable-doubt standard; security eligibility is decided separately under a standard that resolves doubt in favor of national security. Restoring access requires the command and the adjudicative agency to act. The acquittal is strong mitigating evidence in that process, not an automatic reinstatement.

    1 Article of the UCMJ 4 paragraphs 5 references 3 min read

  11. Can a service member proactively self-report a UCMJ charge to prevent their clearance from being revoked without notice?

    You can report, and in some situations you must. But self-reporting does not control what happens next, and it is not what protects you from a revocation without notice. Access can be suspended quickly; a denial or revocation of eligibility comes with a written statement of reasons and a chance to respond. The real risk in self-reporting is different: what you say about the facts can become evidence in the criminal case.

    1 Article of the UCMJ 4 paragraphs 7 references 4 min read

  12. At what point in a UCMJ investigation does a security clearance typically get suspended, and does the investigation itself affect renewal even if charges are dropped?

    There is no fixed point. Suspension of access can happen as soon as the command learns of derogatory information, which can be before any charge. And yes, an investigation can affect eligibility even if charges are dropped, because the adjudicative guidelines treat a credible allegation of criminal conduct as a concern "regardless of whether the individual was formally charged, prosecuted, or convicted." Dropped charges are a mitigating fact, not an automatic clean slate.

    4 paragraphs 3 references 3 min read

  13. Can a DD-214 be formally corrected to remove a charge that was dismissed before court-martial?

    There is nothing to remove from the form itself, because the Army's block-by-block instructions for the DD-214 include no block that lists charges, dismissed or otherwise. What can reflect the case are the entries for separation authority, separation code, reentry code, narrative reason, and characterization of service. Those entries can be corrected: administrative errors through the service's personnel command, and changes to characterization or narrative reason through the Discharge Review Board within 15 years of discharge, or the Board for Correction of Military Records.

    4 paragraphs 3 references 4 min read

  14. Does a General Discharge Under Honorable Conditions affect GI Bill eligibility?

    Yes. The Post-9/11 GI Bill and the Montgomery GI Bill both require an honorable discharge, and a general discharge, although it is "under honorable conditions," is not an honorable discharge. That answer is about the service the general discharge ends: the regulations tie the honorable discharge to the qualifying service, so an earlier, separate period that ended honorably is assessed on its own. Exceptions in the Post-9/11 statute include members discharged, after at least 30 continuous days on active duty, for a service-connected disability or by reason of a sole survivorship discharge. A general discharge does not trigger VA's character-of-discharge bars for compensation and pension, so the problem is specific to the education programs; the route back is an upgrade to honorable.

    6 paragraphs 6 references 5 min read

  15. Can a Dishonorable Discharge be upgraded years later, and if so, do lost benefits get retroactively restored?

    It can be changed, but only through the service's Board for Correction of Military Records, and only within narrow limits. A dishonorable discharge is imposed by a general court-martial, so the Discharge Review Board has no authority over it, and the correction board can act on a court-martial sentence only "for purposes of clemency," not by overturning the conviction. Benefits do not reach back to the original discharge date: under 38 U.S.C. § 5110(i), VA payments after a correction start no earlier than the later of the correction application or the VA claim, and no more than one year before the claim was readjudicated.

    5 paragraphs 3 references 4 min read

  16. What is the practical difference between a Bad Conduct Discharge and an OTH in terms of VA healthcare and education benefits?

    For education, there is no difference: neither qualifies the period of service it ends for the Post-9/11 GI Bill or the Montgomery GI Bill, because both require an honorable discharge, and a favorable VA character determination does not change that. For healthcare, the difference is real. An administrative other than honorable (OTH) discharge still allows VA care for line-of-duty disabilities, unless a statutory bar applies, and, for eligible veterans, mental health care; a bad conduct discharge (BCD) is excluded from both of those specific pathways. That is not the whole health care picture, and which court imposed a BCD matters: a BCD from a general court-martial is a statutory bar to VA benefits, while one from a special court-martial goes through VA's case-by-case review, and a favorable decision makes the person a "veteran" for that service, the status VA hospital care and medical services are built on.

    5 paragraphs 8 references 6 min read

  17. Can a soldier fight an administrative separation for a pattern of misconduct when each individual incident was minor?

    Yes, and the clearest ground the regulation supplies is procedural rather than a claim that the incidents were small. The Army allows separation for a pattern made up "solely of minor military disciplinary infractions," so minor incidents can count. But before separation can be initiated on that basis, the regulation requires at least one formal, written counseling, evidence that the problems continued afterward, and a rehabilitative transfer unless the separation authority waived it. Whether those steps happened, and whether the record proves them, are the questions the defense can test.

    6 paragraphs 1 reference 4 min read

  18. If a separation board recommends retention, can the commanding general override that recommendation?

    No, not on the general's own authority. In the Army, when an enlisted administrative separation board recommends retention, "No separation authority will direct discharge." A separation authority who still believes discharge is warranted can only forward the case to the Secretary of the Army for a decision under Secretarial plenary authority. For officers, a board of inquiry's retention recommendation closes the case unless the Secretary of the military department makes specific findings, a power that cannot be delegated to a general officer.

    1 Article of the UCMJ 6 paragraphs 3 references 4 min read

  19. Can a soldier with fewer than six years of service demand a board hearing before being separated?

    Not as a general rule. In the Army, a soldier facing involuntary separation is entitled to an administrative separation board if the soldier has six or more years of total active and reserve service on the date separation is initiated. The exception is characterization: a soldier with any amount of service cannot receive an other than honorable discharge unless offered a board. A proposed general (under honorable conditions) discharge does not, by itself, create a right to a board for a soldier under six years.

    5 paragraphs 3 references 4 min read

  20. What is the difference between an administrative separation board and a Board of Inquiry for commissioned officers?

    An administrative separation board decides whether an enlisted soldier should be separated; a board of inquiry decides whether an officer required to show cause should be retained. Both use a preponderance-of-the-evidence standard, both give the respondent military counsel at no cost, and in both the respondent may hire civilian counsel. The differences are who sits on the board, who is entitled to one, and what happens when the board recommends retention: for enlisted soldiers the separation authority cannot discharge over it, while for officers the law since December 2024 allows a narrow Secretary-level override.

    3 paragraphs 1 reference 4 min read

  21. Does the military have a plea bargain system, and how does it differ structurally from civilian plea deals?

    Yes. Since January 1, 2019, plea bargaining at court-martial runs under Article 53a, and the agreement is called a plea agreement. Its defining structural feature is that, once the military judge accepts it, the agreement binds the parties and the court-martial, including any sentence limits it sets. The government party is the convening authority, except that for charges under a special trial counsel's authority, only the special trial counsel can make the agreement. A federal civilian plea deal can bind the court too: once accepted, a Rule 11(c)(1)(A) or (C) agreement's disposition goes into the judgment, while a Rule 11(c)(1)(B) sentence recommendation does not bind the court.

    1 Article of the UCMJ 5 paragraphs 2 references 5 min read

  22. Does refusing NJP reset or extend the time window the command has to bring formal charges?

    No. Article 43 lists the events that toll or extend the limitation period, and an NJP offer or a refusal of NJP is not among them. The court-martial clock keeps running from the date of the offense until sworn charges are received by an officer exercising summary court-martial jurisdiction over the command. Two caveats change the math for some readers: the NJP window itself is only two years, and some offenses have no limitation period at all.

    1 Article of the UCMJ 5 paragraphs 1 reference 4 min read

  23. Can a prior NJP record be introduced as evidence in a later court-martial for a completely different offense?

    At sentencing, yes: the Manual lets trial counsel introduce Article 15 punishments from the accused's personnel records. During findings, a prior NJP cannot be used to show that the accused is the kind of person who commits offenses, though the conduct behind it may come in for another purpose, or if the defense opens the door with good-character evidence. The defense's main tool at sentencing is a timely objection, including on the ground that the accused was not given the chance to consult counsel before accepting NJP; an objection not made is forfeited.

    2 Articles of the UCMJ 5 paragraphs 3 references 4 min read

  24. What happens to an NJP record if the soldier successfully appeals to the next superior commander?

    It depends on what "successful" means. If the superior authority wholly sets aside the punishment, the affected rights, privileges, and property are restored, and in the Army the DA Form 2627 is removed from the soldier's record and destroyed. If the superior authority only mitigates, remits, or suspends part of the punishment, the Article 15 stays on file with that action recorded. Where the record is kept in the first place depends on the soldier's rank.

    6 paragraphs 1 reference 5 min read

  25. Can a commander offer NJP for an offense that occurred before the soldier was transferred to that unit?

    Yes. A commander's Article 15 authority runs to the soldiers who are of the command when punishment is imposed, not to where the offense happened. Two limits matter more than the transfer: nonjudicial punishment cannot be imposed for an offense committed more than two years before the date of imposition, subject to the Article 43 tolling rules and the member's waiver, and it cannot be imposed a second time for an offense already punished under Article 15. Outside a vessel, the soldier can still refuse NJP and demand trial by court-martial.

    1 Article of the UCMJ 5 paragraphs 2 references 5 min read