Will a court-martial conviction affect my military dependent benefits, base access, and commissary privileges?
- 6 paragraphs
- 1 table
- 8 references
A conviction by itself does not end dependent benefits while the service member stays on active duty; what ends them is the separation, and a punitive discharge closes the usual transition programs. Transitional TRICARE coverage (TAMP) for involuntary separations requires separation “under other than adverse conditions,” which a court-martial punitive discharge is not. The Continued Health Care Benefit Program writes the same condition into its member categories, lists former dependents and former spouses separately, and TRICARE’s program page says that “In all cases” the service member’s separation must be under “other than adverse conditions.” Two programs exist specifically for families: a convening authority can waive automatic forfeitures for up to six months and pay them to dependents, and when the conviction is for abuse of a dependent, the spouse and children may receive transitional compensation for 12 to 36 months with commissary and exchange privileges.
During the case
Dependent benefits follow the service member’s status. While the member remains on active duty, including during pretrial confinement, dependents remain dependents of an active-duty member. The change comes with the sentence and the separation.
Automatic forfeitures and the dependent waiver
Under Article 58b(a), a sentence that includes “confinement for more than six months or death,” or “confinement for six months or less and a dishonorable or bad-conduct discharge or dismissal,” results in forfeiture of pay during confinement or parole; at a general court-martial, the forfeiture is “all pay and allowances due that member during such period.” Article 58b(b) provides the family remedy: “In a case involving an accused who has dependents, the convening authority … may waive any or all of the forfeitures of pay and allowances required by subsection (a) for a period not to exceed six months,” and the waived amount “shall be paid … to the dependents of the accused.” Defense counsel can ask the convening authority for that waiver.
Health care after separation
| Program | Who qualifies | Effect of a punitive discharge | Source |
|---|---|---|---|
| Transitional Assistance Management Program (TAMP) | A member "involuntarily separated from active duty," and dependents, among other categories | "Involuntarily separated" means discharged "under other than adverse conditions, as characterized by the Secretary concerned" | 10 U.S.C. §§ 1145(a)(2)(A), 1141 |
| Continued Health Care Benefit Program (CHCBP), member categories | A member discharged "under other than adverse conditions," and family; up to 18 months | Not available after a punitive discharge | 10 U.S.C. § 1078a(b)(1), (g) |
| CHCBP, former dependents and former spouses | Separate statutory categories; up to 36 months for certain former dependents | TRICARE applies the other-than-adverse condition "In all cases"; eligibility is confirmed with TRICARE | 10 U.S.C. § 1078a(b)(3)-(4); TRICARE CHCBP page |
| Care for an abused dependent | A dependent receiving transitional compensation | Medical and dental care, including mental health services, in military facilities while compensation is paid | 10 U.S.C. § 1076(e)(1) |
The statutes are 10 U.S.C. § 1145, § 1141, § 1078a, and § 1076. Families in this situation can look for other coverage before the separation date, since the military transition programs above do not apply after a punitive discharge. TRICARE’s CHCBP page sets out the program’s eligibility scenarios, and a former dependent or former spouse can confirm eligibility there before relying on it.
Transitional compensation for abused dependents
10 U.S.C. § 1059 applies when a member “is convicted of a dependent-abuse offense” and the conviction results in separation “pursuant to a sentence of a court-martial” or forfeiture of “all pay and allowances pursuant to a sentence of a court-martial,” and also when a member is administratively separated “if the basis for the separation includes a dependent-abuse offense.” Payment goes to the spouse or former spouse married to the member at the time of the offense, with amounts for each dependent child, and lasts “not less than 12 months and not more than 36 months, as established in policies prescribed by the Secretary concerned.” While receiving payments, the dependent may use commissary and exchange stores “to the same extent and in the same manner as a dependent of a member of the armed forces on active duty” (§ 1059(j)(1)).
Commissary, exchange, and base access afterward
Once the member is separated and not retired, the family’s privileges as dependents of an active-duty member end. A veteran’s own in-person commissary and morale, welfare, and recreation access depends on statutory categories in 10 U.S.C. § 1065, such as Purple Heart recipients, Medal of Honor recipients, former prisoners of war, and veterans with a service-connected disability, who may use commissary and MWR facilities “on the same basis as a member of the armed forces entitled to retired or retainer pay.” Those categories turn on the veteran’s own status. How the characterization of discharge affects VA health care is covered in the difference between a BCD and an OTH for VA healthcare and education.
Retired members
For a retired member, a different set of questions applies, including whether the court-martial imposed a dismissal or punitive discharge on a retiree. How retirement interacts with a conviction is covered in whether a court-martial conviction terminates an officer’s retirement eligibility.
Statutes and rules cited here were checked in October 2026.
This content is provided for educational purposes only and does not constitute legal advice. Military law is complex and fact-specific. If you are facing a UCMJ investigation, court-martial, administrative separation, or any other military legal matter, consult a qualified military defense attorney before taking any action.